The New York Times’ın bildirdiğine nazaran, eBay’den ikinci el biyometrik yakalama (capture) aygıtları satın alan Alman araştırmacılar, hafıza kartlarında gizli kalan hassas ABD askeri datalarını buldular.

Bu bilgiler, birden fazla Irak ve Afganistan’dan olan şahısların parmak izlerini, iris taramalarını, fotoğraflarını, isimlerini ve açıklamalarını içeriyordu. Habere nazaran, bunların birçoğu ABD ordusuyla çalışan yerlilere aitti ve aygıtların yanlış ellere geçmesi durumunda maksat olmaları kelam konusu olabilirdi.

Matthias Marx liderliğindeki Chaos Computer Club isimli bir küme araştırmacı, eBay’deki aygıtlardan altı adedini, birçok 200 doların altında fiyatlara satın aldı. The Intercept’in Taliban’ın emsal ABD askeri biyometrik aygıtlarına el koyduğuna dair 2021 tarihli bir haberi, araştırmacıları bu araştırmayı ele almaya teşvik etti. Bu araştırmayla, ABD ordusuna yardım eden şahısları riske atabilecek tanımlayıcı bilgiler içerip içermediklerini görmek istediler.

Rapora nazaran, sonuçlar karşısında “şok oldular”. Bir aygıtın hafıza kartında 2.632 kişinin isimlerini, uyruklarını, fotoğraflarını, parmak izlerini ve iris taramalarını buldular. Öteki meta datalar, aygıtların 2012 yazında Afganistan’ın Kandahar yakınlarında kullanıldığını gösteriyordu. 2013’te Ürdün’de kullanılan öteki bir aygıt, küçük bir ABD askeri çalışanı kümesinin parmak izlerini ve iris taramalarını içeriyordu.

Cihazlarla ilgili 2011 kılavuzuna nazaran, bu çeşit aygıtlar isyancıları tespit etmek, lokal ve üçüncü ülke vatandaşlarının ABD üslerine erişimini doğrulamak ve insanları olaylarla ilişkilendirmek için kullanıldı. Marx, NY Times’a “ABD ordusunun dataları muhafazaya bile çalışmaması rahatsız ediciydi. Riski umursamıyorlar ya da riski görmezden geliyorlardı” dedi.

Bir aygıt askeri bir müzayedede satın alındı ve satıcı, aygıtın hassas datalar içerdiğinden haberdar olmadığını söyledi. Hassas bilgiler bir hafıza kartında saklanıyordu, bu nedenle ABD ordusu, kartları satmadan evvel basitçe çıkararak yahut imha ederek riski ortadan kaldırabilirdi.

Savunma Bakanlığı basın sekreteri Tuğgeneral Patrick S Ryder, Times ile yaptığı görüşmede “Cihazlardaki bilgileri incelemediğimiz için, bakanlık argüman edilen bilgilerin gerçekliğini doğrulayamıyor yahut bu bahiste öbür bir yorum yapamıyor” dedi ve devam etti: “Departman, ferdî olarak tanımlanabilir bilgiler içerdiği düşünülen rastgele bir aygıtın daha fazla tahlil için iade edilmesini talep ediyor.