Çin, yarı iletken endüstrisinde küresel liderlerin gerisinde kalmaya devam ediyor. Son gelen raporlara göre, ABD’nin Çin yarı iletken sektörüne yönelik yaptırımları nedeniyle, ülkenin çip endüstrisi en az beş nesil geride kaldı.

2020 yılında, Çinli çip üreticisi Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), küresel liderlerin iki ya da üç nesil gerisindeydi. Ancak, 7 Ekim 2022’de ABD hükümeti tarafından uygulanan ve 2023’te Japonya ve Hollanda tarafından takip edilen kapsamlı yaptırımlar, Çin yarı iletken endüstrisini en az on yıl geriye götürdü.

Bu yaptırımlar, 14nm/16nm ve altındaki nodlarda düzlemsel olmayan transistörlere sahip mantık çipleri, 128 veya daha fazla katmana sahip 3D NAND ve 18nm yarı aralıklı veya daha az DRAM bellek çipleri yapmak için kullanılan yarı iletken üretim ekipmanlarının Çinli bir kuruluşa satılmasını yasaklıyor. Bu da Çin’in yarı iletken endüstrisini 28nm ve daha büyük nodlarla sınırlıyor.

SMIC, bir zamanlar 14nm ve 12nm düğümlerinde kaydettiği ilerlemelerden söz ediyordu. Ancak, 2023’ün ortalarında, bu teknolojilerden bahsedilen her şey SMIC’in web sitesinden kaldırıldı.

ABD yaptırımları, Çin’in yarı iletken endüstrisi için büyük bir darbe oldu. Bu yaptırımlar, Çin’in küresel çip pazarındaki rekabet gücünü azaltacak ve ülkenin teknolojik bağımsızlığını tehlikeye atacak.