Avrupa Uzay Ajansı’nda (ESA) görev yapan Dr. Gülin Dede, Türkiye’ye dönerek ülkeyi uzay alanında öne taşıyacak alanlarda çalışmak istediğini açıkladı. Dede’nin bu isteği, Türkiye’nin uzay sektöründeki gelişmelerine rağmen bazı uzmanlar tarafından “tersine beyin göçüne zemin hazırlayabileceği” şeklinde yorumlanıyor.
Dede’nin Görüşleri:
- Hollanda’daki Uzay Araştırmaları ve Teknoloji Merkezinde Kopernik Uzay Segmenti Koordinatörü olarak görev yapan Dr. Dede, 2015 yılından beri ESA’da görev alıyor.
- Dede, Türkiye’de de uzay faaliyetlerinde görev aldığını ve İMECE Uydu Projesi’nde yürütme kurulu üyesi, 11. Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Şurası’nda Uzay Teknolojileri Komisyonu üyesi olduğunu belirtiyor.
- Dede, Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) kuruluş yasa tasarısı çalışmalarına da bizzat katılmış.
- Dede, Türkiye’nin uzay sektöründe kamu, özel sektör ve akademik anlamda rüştünü ispatladığını ve hızla ivme kazanmaya devam ettiğini söylüyor.
- Dede, ülkeme yüksek katma değer kazandıracak, uzay sektöründe ülkemi bir adım daha öne taşıyacak ve önemli katkılar sunabileceğim alanlarda Türkiye’ye dönerek çalışmak istediğini ifade ediyor.
Dede’nin Eleştirileri:
- Dede, uzay sektörünün doğası gereği teknolojik riskleri yoğun, uzun proje süreleri olan ve ekonomik yatırım oranı yüksek bir alan olduğunu da söylüyor.
- Dede, Türkiye’nin en büyük zenginliğinin, ülkede direkt ve dolaylı olarak uzay alanında faaliyet gösteren çok sayıda kurum, kuruluş ve organizasyon bulunması olduğunu dile getiriyor.
- Dede, uzman ve proaktif bir liderlikle gençlerin, özel sektörün, araştırma enstitüleri ve akademinin potansiyelini harekete geçirmenin, 2030’a kadar Türkiye’yi uzay alanında önde gelen ülkeler ligine dahil edeceğini savunuyor.
- Dede, Milli Uzay Programı’nın doktora tezinde bizzat araştırmış biri olarak, programın ülkemizin önceliklerini ve potansiyelini yerinde değerlendiren, başarılı bir çalışma olduğunu düşünüyor.
- Dede, yetkin bir ekip, aktif özel sektör ve finans kaynaklarıyla planları hayata geçirmek ve akademik alanda gelişmeleri destekleyerek gençlerimizi yetiştirmenin Milli Uzay Programı’nın başarıya ulaşmasında önemli adımlardır diyor.
Tersine Beyin Göçü Endişesi:
- Dede’nin Türkiye’ye dönme isteği, bazı uzmanlar tarafından “tersine beyin göçüne zemin hazırlayabileceği” şeklinde yorumlanıyor.
- Uzmanlar, Türkiye’nin uzay sektöründe önemli gelişmeler kaydetmesine rağmen, hala birçok alanda yurt dışına bağımlı olduğunu ve bu durumun bazı uzmanların yurt dışına gitmesine neden olabileceğini savunuyor.
- Uzmanlar, Türkiye’nin uzay sektöründe istikrarlı bir büyüme gösterebilmesi için yurt dışına giden uzmanların geri dönmesini teşvik edecek politikalar geliştirmesi gerektiğini söylüyor.
Türkiye’nin uzay sektöründeki gelişmeleri sevindirici olsa da, hala bazı sorunlar da mevcut. Uzmanların yurt dışına gitmesine neden olan bu sorunların çözülmesi, Türkiye’nin uzaydaki başarısı için büyük önem taşıyor.