NASA, 4,5 milyar yaşındaki asteroit Bennu’dan aldığı numuneleri Dünya’ya getirdi. Numuneler, su ve yüksek düzeyde karbon içerdiği için bilim insanları tarafından büyük bir heyecanla karşılandı. Bu bulgular, asteroitlerin Dünya’ya yaşamın yapı taşlarını taşımış olabileceğini gösteriyor.

NASA yetkilileri, 2016’da fırlatılan uzay aracının milyarlarca kilometre yol katederek getirdiği örnekleri sergiledi ve materyalle ilgili ilk bilimsel gözlemleri aktardı.

Arizona Üniversitesi’nde gezegen bilimleri profesörü ve görevin baş araştırmacısı olan Dante Lauretta, bu örneklerin ‘bilimsel bir hazine’ olduğunu ifade etti. “Dünya’nın yaşanabilir bir yer olmasının; okyanuslara, göllere, nehirlere ve yağmura sahip olmamızın nedeni, Bennu’da gördüğümüze benzer kil minerallerinin dört milyar yıl önce gezegenimize inmiş olması” diye ekledi.

Materyaller aynı zamanda kayalardaki birçok jeolojik dönüşüm için çok önemli bir element olan sülfür içeriyor. Dr. Lauretta, “Nesnelerin ne kadar hızlı eridiğini belirliyor ve biyoloji için de kritik önem taşıyor” ifadelerini kullandı. Bilim insanları, organik kimyasal reaksiyonlarda katalizör görevi gören bir demir oksit minerali olan manyetit de tespit etti.

Asteroit örneği aynı zamanda yaşamın yapı taşlarındaki anahtar element olan karbonla dolu; ağırlık olarak yüzde 4,7 oranında karbon içeriyor. NASA yöneticisi Bill Nelson, taş parçaları ve tozun su ve büyük miktarda karbon içerdiğini, bunun da asteroitlerin Dünya’ya yaşamın yapı taşlarını taşımış olma ihtimalini güçlendirdiğini söyledi. Nelson, “OSIRIS-REx örneği bugüne kadar Dünya’ya ulaşan en yüksek karbon oranına sahip asteroit örneği ve bilim insanlarının gezegenimizdeki yaşamın kökenlerini araştırmasına yardımcı olacak” dedi.

Bilim insanları, bu bulguların asteroitlerin Dünya’ya yaşamın yapı taşlarını taşımış olabileceğini gösterdiğini söylüyor. Bennu’nun bir zamanlar parçası olduğu daha büyük cismin, sıcak su kaynaklarına ya da başka bir tür hidrotermal sisteme sahip olduğu düşünülüyor. Bu da, asteroitlerin Dünya’ya yaşamın temel bileşenlerini, özellikle de organik molekülleri taşımış olabileceğini gösteriyor.

Bu bulgular, yaşamın kökenini anlamamıza yardımcı olabilecek önemli bir adım. Bilim insanları, bu örnekleri analiz ederek, Dünya’daki yaşamın nasıl ortaya çıktığını ve geliştiğini daha iyi anlayabilecekler.

NASA’nın Osiris-REx görevi, asteroitlerin Dünya’ya yaşamın yapı taşlarını taşımış olabileceğine dair güçlü kanıtlar ortaya koydu. Bu bulgular, yaşamın kökenini anlamamıza yardımcı olabilecek önemli bir adım.