Ay’da uzun süreli insan yerleşimi ve keşfi için sağlam yollar ve iniş pistleri şart görünüyor. Ancak Ay yüzeyine yol yapımı için malzemeleri göndermek hem zahmetli hem de çok maliyetli.

Bu sorunu çözmek için Almanya’daki Aalen Üniversitesi’ndeki bilim insanları, Ay toprağını eriterek ince tozları hapseden daha katı ve sağlam bir madde üretilebildiğini keşfetti.

Temel olarak kaynaşmış Ay tozu bileşenlerinden oluşan bu madde, sadece keşif araçlarının değil, aynı zamanda roket iticilerinin iniş yapıp tekrar çalışmaya başlamasından kaynaklanan toz kirliliğini de önleyebilir.

Araştırma Nature Scientific Reports’da yayınlandı. Ekibin Dünya’da yaptığı deneylerde, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) bu tür deneyler için geliştirdiği EAC-1A adlı Ay tozu muadili bir madde kullanıldı.

Ekip EAC-1A’yı bir karbondioksit lazeri kullanarak eritti. Ancak Ay’da bu lazerin yerini odaklanmış Güneş ışınları alacak; 2,37 metrekarelik dev bir mercek güneş ışığını yoğunlaştırarak Ay tozunu eritip 20 cm genişliğinde üçgen kaldırım taşları hâline getirecek.

Araştırmanın yazarlarından Prof. Jens Günster BBC Science Focus’a yaptığı açıklamada, “Malzemeyi 20 mm kalınlıkta sağlamlaştırmayı başardık ki bu hayli büyük bir boyut. Konsolide malzemenin mekanik özelliklerinden çok memnunuz” dedi.

ESA’nın aktardığı bilgiye göre ekip, 2 cm kalınlığında yoğun malzemeden oluşan 100 metrekarelik bir iniş pistinin 115 günde inşa edilebileceğini öngörüyor. Güneş merceği Ay’a gönderildikten sonra, yol yapım sürecinde yalnızca Ay kaynakları kullanılacak.