Yunuslar, denizlerin eşsiz varlıklarıdır. Ancak maalesef bazı yunus türleri nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Bilim insanları, bu değerli varlıkları korumak için teknolojiden yararlanıyor.

Catalonia Teknik Üniversitesi ile Mamiraua Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü, ortak bir projeyle Amazon Nehri’ndeki haliç ve pembe nehir yunuslarının seslerini analiz etmek için yapay zeka teknolojisi kullanıyor.

Brezilya’nın kuzeyinde bulunan Mamiraua rezerv bölgesine mikrofonlar yerleştirildi. Bu mikrofonlar aracılığıyla toplanan ses kayıtları, yapay sinir ağlarıyla analiz ediliyor. Amacı? Yunusların seslerini, arka plandaki seslerden ayırmak ve bu eşsiz canlıların hareketlerini izlemek.

Bu teknolojinin en büyük avantajı, gelişmiş ses tanıma yeteneği sayesinde yağmur sesleri, tekne motoru gürültüsü gibi diğer sesleri yunus seslerinden ayırabilmesi. Bu özelliğiyle, bilim insanları yunusların hareketlerini gerçek zamanlı olarak takip edebiliyor.

Araştırmacılar, bu projenin özellikle tehlike altındaki yunus türlerinin korunmasına büyük katkı sağlayabileceğini belirtiyor. Haliç yunusu popülasyonunun her dokuz yılda bir yarıya indiğine dikkat çeken bilim insanları, pembe nehir yunusu popülasyonunun da her on yılda yüzde 50 azaldığına işaret ediyor.

Bu teknolojik yaklaşımın, yunus popülasyonlarındaki değişimleri daha yakından takip ederek, onları koruma ve yaşam alanlarını sürdürme adına yerel topluluklarla işbirliği yapma olanağını artıracağına inanılıyor.