Bir Rus diplomat, Ukrayna’da geniş bant erişimi sağlayan Starlink’e atıfta bulunan açıklamasında, sivil uyduların yasal askeri maksatlar olabileceğini söyledi. Rus yetkili, Birleşmiş Milletler’e yaptığı açıklamada, sivil uyduların “misilleme için legal bir gaye haline gelebileceğini” söyledi.

Alıntı, Birleşmiş Milletler Silahsızlanma İşleri Ofisi (UNODA) çalışma kümesinin Rus delegasyonu lideri Konstantin Vorontsov‘un 12 Eylül’de UNODA’nın toplantı web sitesinden yaptığı açıklamanın resmi olmayan İngilizce çevirisinden geliyor.

Vorontsov şöyle dedi: “Dış uzay teknolojilerinin zararsız kullanımının ötesine geçen ve Ukrayna’daki olaylar sırasında barizleşen son derece tehlikeli bir eğilimin altını çizmek isteriz. Yani ABD ve müttefikleri tarafından ticari altyapı dahil sivil ögelerin uzayda askeri gayeler için kullanımı. Görülen o ki, meslektaşlarımız bu cins hareketlerin askeri sıkıntılara yol açabileceğinden habersizler. Yarı sivil altyapı, misilleme için legal bir maksat haline gelebilir.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali geniş bant ağlarını bozduktan sonra SpaceX’in Starlink kısmı Ukrayna’ya uydu terminalleri göndermiş ve ABD bu gayret için fon sağlamıştı. Uydu internet erişimi Ukrayna’nın Rus kuvvetlerine karşı askeri operasyonlarında yararlı oldu.

SpaceX CEO’su Elon Musk, Mart ayında, uzaydaki uydulardan çok yerdeki kullanıcı terminallerine atıfta bulunsa da, Rusya’nın Ukrayna’daki Starlink ekipmanına saldırma mümkünlüğünün “yüksek” olduğu konusunda yetkilileri uyarmıştı. Bir Rus siber saldırısı, savaş başladığında Viasat tarafından sağlanan uydu hizmetini süreksiz olarak kesintiye uğratmayı başarmıştı.