Mars’ta ömür olup olmadığı, uzun yıllardır bilim insanlarının cevaplamaya çalıştığı bir soru ve çeşitli uzay araçları Kızıl Gezegen’de hayatın var olabileceğine dair rastgele bir belirti bulmak için yüzeyinde geziniyor. Ne yazık ki, NASA’nın Mars’ta ömür arayışı şimdiye kadar boş çıktı, fakat bu uzay ajansının pes ettiği manasına gelmiyor.
Mars’ta hayatın yapı taşlarını bulmak da dahil olmak üzere Mars’ta ömür belirtileri bulmaya çok yaklaşmış olsak da, şu anda gezegenin yüzeyinde rastgele bir ömür olma bahtı çok az. NASA bilim insanı Heather Graham, YouTube kanalında yayınlanan yeni bir görüntüde, NASA’nın Mars’ta hayat arayışının neden boşa çıktığını tam olarak açıklıyor.
Graham’a ve NASA’nın şimdiye kadar keşfettiği her şeye nazaran, geçmişte Mars’ta ömür olması pekâlâ mümkün. Ancak, gezegenin mevcut durumunda, yüzeyde ömür mümkünlüğü umulandan çok daha az. Alışılmış ki bu, ihtimalin büsbütün sıfır olduğu manasına gelmiyor. Hatta NASA, Kızıl Gezegende hayat belirtileri bulmak için daha derine inmemiz gerektiğine inandığını da belirtiyor
Bunun nedeni, gezegenin yüzey altı bölgelerinin, Mars’ın çok ince atmosferinden geçen tehlikeli radyasyona karşı daha muhafazalı olması. Fakat NASA’nın Mars’ta hayat arayışı birçok kişiyi baş karıştırıcı sonuçlarla karşı karşıya bıraktı. Uzay ajansının Mars numune geri getirme vazifesini beklerken, Mars’ta hayat olduğuna dair ispatların düzmece olabileceğine dair kaygılar bile gördük.
Ancak bu mümkünlük, Perseverance’ı ve halihazırda gezegeni keşfetmekte olan öbür uzay araçlarını daha derine bakmaktan alıkoymuyor. Hatta NASA’nın gelecekte gerçekleştirmeyi planladığı beşerli bir Mars misyonu de bulunuyor ve bu, yüzeyde olmasa bile Kızıl Gezegende ömür olma muhtemelliğine daha fazla ışık tutabilir.
Henüz Mars’ta direkt ömür delili bulamamış olsak da, NASA, Curiosity keşif aracını kullanarak gezegende eski ömrün mümkün belirtilerini esasen keşfetmiş durumda.