NASA’nın meraklı uzay aracı Curiosity, Mars’ta beklenmedik bir keşif gerçekleştirdi. Bir kayanın üzerinden geçerken kazara parçaladığı kaya, Kızıl Gezegen’de ilk kez saf elemental kükürtün varlığını ortaya çıkardı.

Kayanın Gizemi:

Curiosity’nin 899 kilogramlık gövdesi kayanın üzerinden geçerken kaya kırıldı ve sarı elemental kükürt kristalleri açığa çıktı. Sülfatlar Mars’ta oldukça yaygındır, ancak bu, Kızıl Gezegen’de saf elemental formda ilk kez bulunan kükürttür.

Daha da şaşırtıcı olanı ise, Curiosity’nin kayayı bulduğu Gediz Vadisi Kanalı’nın, kükürt kayasının kazara parçalanmasından önce şüpheli derecede benzeyen kayalarla dolu olmasıdır. Bu durum, bölgede daha fazla elemental kükürt olabileceğini düşündürüyor.

Keşfin Önemi:

NASA’dan Curiosity Projesi’nde görevli Bilim İnsanı Ashwin Vasavada, “Saf kükürtten oluşan bir taş tarlası bulmak, çölde bir vaha bulmaya benziyor. Bu, orada olmamalıydı, bu yüzden şimdi bunun nedenini açıklamak zorundayız. Garip ve beklenmedik şeyler keşfetmek, gezegen keşfini bu kadar heyecanlı kılan şeydir.” dedi.

Yaşamın Temel Taşı:

Kükürt, tüm yaşam için gerekli bir elementtir. Sülfatlar genellikle bileşik formda bulunur ve kükürdün sudaki diğer minerallerle karışmasıyla oluşur. Su buharlaştığında mineraller karışır ve kurur ve geride sülfatlar kalır. Bu sülfat mineralleri bize Mars’ın su geçmişi ve zaman içinde nasıl aşındığı gibi bilgiler verebilir.

Bir Sonraki Adım:

Kükürdün Mars’a nasıl gelmiş olabileceğini anlamak bir sonraki adım olacak. Bu, muhtemelen Mars’ın jeolojik evriminin detaylı modellemesini içeren daha fazla araştırma gerektirecek.