Disketlerin miladı son kullanıcılar ve pek çok bölüm için dolmuş olsa da hala kimi beşerler tarafından kullanılıyor, şirketler de disket üretmeye ve satmaya devam ediyor. Floppydisk.com, disketlerin satışı ve geri dönüşümü konusunda uzmanlaşmış ABD merkezli bir şirket ve kurucusu Tom Persky kendisini “disket işinde ayakta kalan son adam” olarak tanımlıyor. On yıllardır faaliyet gösteren şirket, CD ve DVD çoğaltma da dahil olmak üzere disk data transferleri üzere öbür hizmetler de sunuyor, lakin gelirinin büyük bir kısmı boş disket satışından geliyor.

Persky yeni yayınlanan Floppy Disk Fever isimli kitabında, disket üreten son şirketlerden olan Sony’nin on yıldan uzun bir mühlet evvel üretimi durdurmasına karşın, bu saygıdeğer depolama ortamının kimi hedefler için nasıl kullanılmaya devam ettiğini anlatmış.

Peki dünyada kimler hala disket kullanıyor? Persky’ye nazaran, disketlere muhtaçlık duyan makineler kullanan endüstriyel kuruluşlar var. Persky, daha geçen ay, Japon hükümetinin kimi kanunları değiştirmek zorunda kaldığını, birçok devlet dairesiyle data paylaşımı yapılırken hala disket ve CD-ROM ortamlarının kullanılmasını istediklerini de kitabında hatırlatmış.

Öte yandan havayolu sanayisinin de büyük bir müşteri olduğunu söylüyor. “Muhtemelen bugün dünyadaki uçak filosunun yarısı 20 yıldan daha eski bir teknoloji olan disketleri kullanıyor” diyor. Sıhhat dalından de müşterilerinin olduğunu söyleyen Persky, kimi tıbbi ekipmanların hala bilgi transferi için disketlere muhtaçlık duyduğunu, lakin en büyük müşteri potansiyelinin nakış kesiminde olduğunu belirtiyor. Persky’ye nazaran hala disketten tasarım yüklemek için üretilmiş çok sayıda nakış makinesi kullanılıyor.

Şirketin stoklarında şu anda 3,5 inç, 5,25 inç ve 8 inç üzere çeşitli formatların yanı sıra “oldukça ender bulunan kimi disketler” de dahil olmak üzere iddiası yarım milyon disk bulunuyor. Persky’ye nazaran bu işin önünde hala 4 yıllık bir ömür var. Sonrasında ise, disket üretimini durdurabileceklerini tabir ediyor.