Bilim insanları, fareler üzerinde gerçekleştirdikleri araştırmayla beynin “iç pusulasının” nasıl çalıştığını ve çevresel değişiklikleri nasıl algıladığını ortaya çıkardı.
McGill Üniversitesi’nden araştırmacılar, beynin yön duygusunu belirleyen sinirsel pusulayı veya iç pusulayı inceledi. En yeni görüntüleme teknolojileriyle beynin sinirsel değişikliklerini takip ederek yön merkezi hakkında önemli bilgiler elde ettiler.
Araştırma, demans (bunama) gibi dejeneratif hastalıkların sebep olduğu yön şaşırtma ve kaybolma süreçlerine de ışık tuttu. Araştırmacılar, farelerin beynindeki sinirsel aktiviteyi gözlemleyerek görsel bilginin beynin iç pusulasını nasıl etkilediğini daha iyi anladı.
BEYİNDEKİ SIFIRLAMA DÜĞMESİ Araştırmacılar, beynin yön bulma hücrelerinin değişen çevrede nasıl yeniden yönlendirme desteği sağladığını keşfetti. Yön kaybettikten sonra, farelerin beynindeki iç pusula, “çevre edinci” adı verilen bir mekanizma ile yönlerini yeniden buldu.
Harvard Üniversitesi’nden araştırmacı Zaki Ajabi, beynin iç pusulasının hızlı bir şekilde yönünü yeniden bulmasını sağlayan bir ‘sıfırlama düğmesi’ olduğunu belirtti. Ajabi, sanal gerçeklik sistemlerinin yön duygusunu nasıl kolayca manipüle edebileceğini açıkladı.
ALZHEIMER İÇİN ÖNEMLİ BİLGİLER Araştırmanın yazarları, sanal gerçeklik teknolojisinin hızla benimsenmesiyle bu senaryoların insanlara da uygulanabileceğini belirtti. Texas Üniversitesi’nden Xue-Xin Wei, çalışmanın beyin aktivitelerini nasıl daha iyi anlayabileceğimizi gösterdiğini söyledi.
McGill Üniversitesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Mark Brandon, bulguların Alzheimer hastalığı için önemli olduğunu vurguladı, çünkü hastalığın ilk belirtilerinden biri, insanların tanıdık ortamlarda bile yönlerini şaşırmaları ve kaybolmalarıdır.