NASA’nın Ay’ın yörüngesine yerleştirmeyi planladığı Gateway uzay istasyonunun boyutunun çok küçük olacağı ve bu nedenle tahminen de astronotların içerisinde ayakta bile duramayacağı söyleniyor. Sav, istasyonun dizaynında rol almış bir mimardan geliyor.

NASA ve milletlerarası ortakları önümüzdeki birkaç yıl içinde Ay yörüngesinde Gateway uzay istasyonunun inşaatına başlamayı planlıyor. On yıl içinde bitirilecek olan uzay laboratuvarı Milletlerarası Uzay İstasyonu’nun yaklaşık altıda biri boyutunda olacak. İki ömür modülünden oluşacağından ötürü içinde yaşayacak olan astronotların çok fazla özel alanı olmayacak.

Avusturya merkezli LIQUIFER Space Systems‘den uzay mimarı ve tasarım araştırmacısı René Waclavicek, “Uluslararası hayat modülü yaklaşık 8 metreküp yaşanabilir alana sahip olacak ve bu alanı dört kişi paylaşmak zorunda kalacak” diyor ve devam ediyor: “Bir öbür deyişle, herkes 2 metreye 2 metre bir oda içinde yaşıyor üzere olacak.

Waclavicek, Avrupa imali Milletlerarası hayat modülünün yahut Gateway’in yaşanabilir iki ögesinden biri olan I-Hab’ın tasarım evresinde yer aldı. Dizaynda esasen yatak odalarının laboratuvar alanıyla birleştirildiğini söylüyor. İstasyonun öteki ünitesi ise Yerleşim ve Lojistik Merkezi olacak.

Waclavicek, tasarım üzerinde çalışırken, mimarların projenin tabiatı gereği dikte edilen pratik taleplere boyun eğmek zorunda kaldıklarını söyledi. Birinci umutları, Milletlerarası Uzay İstasyonundakine benzeri daha cömert bir yaşanabilir alan sunan daha büyük modüller yapmaktı, lakin devasa bileşenleri Ay’a fırlatmanın imkansızlığı nedeniyle bu tasarım terk edilmek zorunda kaldı.

Waclavicek, “Bize her vakit neden pencere yok?” diye soruluyor. Sahiden de, istasyonda pencere bulunmuyor, zira cam ağır bir gereç, bu kadar uzağa gönderilmesi çok kıymetli ve her bir pencere yapının sürekliliğini bozuyor. Bu yüzden pencere yok” diyor.